10 produktów, które pomogą utrzymać płaski brzuch

Zastanawiali się Państwo co jeść, żeby utrzymać płaski brzuch?
Specjalnie dla naszych obserwatorów, przygotowaliśmy małą ściągę.

Banany zawierają potas, który pomaga unormować poziom wody i sodu w organizmie. Mimo, że wiele osób uważa, że owoce te przyczyniają się do przybierania na wadze, w rzeczywistości nie jest to prawdą. Spróbuj jeść jednego banana dziennie, najlepiej rano.

Jogurt naturalny jest świetną przekąską, gdy poczujesz głód w porze drugiego śniadania, ponieważ ma sporo białka. Unikaj jogurtów „light”. Często zawierają one dodatkowe substancje, niekorzystne dla zdrowia (np. nie mają dodatku cukru, ale tłuszczu mają podwójną dawkę!)

Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem nienasyconym. Może ci pomóc utrzymać wagę. Jeżeli masz efekt jo–jo, a twoja waga nieustannie skacze w dół i w górę, zastąp tłuszcze zwierzęce (np. smalec) oliwą (z oliwek, z pestek winogron).

Łosoś zawiera cenne dla organizmu jednonienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminę D, która wpływa nie tylko na naszą odporność – ale jest też niezbędna jeśli chcesz się cieszyć szczupłą sylwetką. Oprócz tego, filet z łososia dostarczy ci 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, która pomaga uporać się ze stresem i zmiennymi nastrojami.

Jedną z najważniejszych właściwości kopru włoskiego jest jego korzystny wpływ na trawienie. Dzięki zawartości olejków pomaga we wszelkiego rodzaju problemach trawiennych. Olejki te pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i działają rozkurczowo. Spożywanie kopru włoskiego wspiera więc leczenie niestrawności, eliminuje gazy, wzdęcia oraz inne dolegliwości związane z zaburzeniem pracy przewodu pokarmowego.

Jajka nie tylko są łatwe do przygotowania, ale także naprawdę dobrze smakują. Są źródłem protein i witamin z grupy B i D. Idealnie sprawdzają się jako posiłek zjadany po treningu.

Ciemne pieczywo i inne produkty pełnoziarniste zawierają cały arsenał witamin i ważnych dla zdrowia mikroelementów, a do tego są źródłem błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce o płaski brzuch. Zapobiega bowiem zaleganiu resztek w jelitach, ponadto daje uczucie sytości, a nie tuczy, gdyż żołądek ludzki go nie trawi.

Woda z ogórkiem i cytryną, która pita każdego dnia:
– przyspiesza metabolizm, 
– zmniejsza głód, 
– dodaje energii, 
– pozwala na uruchomienie rezerw tłuszczowych i pozbycie się ich, 
– przyspiesza wyszczuplenie talii, 
– usuwa nadmiar wody z organizmu.

Szparagi to warzywo zawierające prebiotyki. Wydzielają octany, bardzo korzystne dla trawienia. Nie tylko przyspieszają spalanie tłuszczu, ale też chronią przed zapaleniami. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na wzdęcia i zaparcia. Żeby uzyskać jak najlepszy efekt, warto połączyć je z wątróbką, oliwą z oliwek i parmezanem.

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *