Dieta w atopowym zapaleniu skóry

Skóra atopowa jest sucha, spierzchnięta i skłonna do podrażnień. Lecz nie jest chorobą zakaźną. Prócz odpowiedniej pielęgnacji skóry powinniśmy zmienić swój styl życia- np. utrzymanie niskiej temperatury w mieszkaniu, aby zapobiec poceniu się, unikanie pokarmów wyzwalających lub nasilających objawy a także noszenie bawełnianej odzieży.

Głównymi objawami są zaczerwienienia i suchość skóry, swędzenie, łuszczenie się oraz skłonność do nawrotowych zakażeń bakteryjnych. U osób chorujących występuje lichenizacja czyli pogrubienie skóry w miejscach chorobowych. Zmiany najczęściej występują na łokciach i kolanach, skóry twarzy i szyi, lecz mogą obejmować całe ciało. Gdy występuje nasilenie choroby, pojawiają się na skórze zmiany wypryskowe.

Najczęściej występuję u noworodków lub między 6. a 7. rokiem życia, ale może dotyczyć także osób dorosłych. Ta choroba nie jest na całe życie, bardzo często dochodzi do samoistnego ustąpienia objawów wraz z wiekiem. 
Leczenie jest długie i ciężkie. Stosuje się leki sterydowe, doustne leki przeciwhistaminowe, interferon gamma, fotochemioterapię, takrolimus, pimecrolimus. Leki brane w odpowiedni sposób oraz higiena skóry pozwoli na zminimalizowanie objawów.

Jakie substancje służą naszej skórze?

Emolienty, mają za zadanie przywrócić skórze naturalny płaszcz lipidowy. Preparaty bogate w substancję tłuszczowe, które wiążą w skórze wodę, przez co tworzą nieprzepuszczalną warstwę, która zapobiega utracie wody. W swoim składzie mają substancję takie jak: kwasy tłuszczowe, oleje roślinne, wosk, mocznik, gliceryna oraz kwas hialuronowy.

Substancje o działaniu nawilżającym i natłuszczającym:
mocznik 3%- zmiękcza i nawilża skórę;
olej Canola- łagodzi, zmniejsza podrażnienia, wygładza i natłuszcza skórę;
masło Shea- chroni warstwę lipidową skóry, wzmacnia warstwę rogową skóry, zmiękcza naskórek, opóźnia starzenie się skóry.

Substancje o działaniu łagodzącym i regenerującym:
alantoina- działa łagodząco i kojąco na skórę, zmniejsza popękaną i zrogowaciałą skórę;
arginina- nawilża, regeneruje, zapobiega łuszczeniu się skóry;
D-Panthenol- działa tonizująco, silnie nawilża nadaje miękkość i elastyczność, zapobiega łuszczeniu się;
kwasy Omega- 3,6,9- wielonasycone kwasy tłuszczowe- działają łagodząco, zapobiegają przesuszeniu.

Substancje o działaniu ochronnym:
witamina E- korzystnie wpływa na suchą skórę, zwiotczałą, nawilża i odżywia, łagodzi podrażnienia;
olejek z drzewa herbacianego- chroni przed bakteriami chorobotwórczymi.

Dieta

Należy unikać spożycia: dużej ilości mięsa, soli i ostrych przypraw, picia dużej ilości kawy alkoholu oraz palenia papierosów. Warto pamiętać, że pokarmami najczęściej uczulającymi są: mleko krowie (można zastąpić mlekiem roślinnym), orzeszki ziemne, ryby i owoce morza, soja, cytrusy i owoce drobnopestkowe (truskawki, poziomki, maliny).

Należy wprowadzić spożycie: warzyw i owoców, nasion do których zaliczamy orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznik oraz kiełki nasion.

Dla osób z ta chorobą, zdrowsze i bezpieczniejsze jest wykluczenie ze swojego jadłospisu produktów bogatych w konserwanty, sztuczne barwniki oraz ulepszacze.

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *